Skip to Content

Посольство Туркменістану відзначило в Києві День Конституції та день поезії свого національного поета Махтумкулі

У памятника поэта Махтумкули

18 травня, у День Конституції, а також державного свята Дня Відродження, Єдності та поезії Махтумкулі Фрагі Посольством Туркменістану в Україні було організовано покладання квітів до пам'ятника поета в Києві.

В урочистому заході взяли участь співробітники Посольства Туркменістану, представники МЗС України, глави українських компаній, що працюють в Туркменістані, акредитовані посли, представники мерії Києва, а також студентська молодь Туркменістану, яка навчається в Україні, і представники туркменської діаспори.

Представники Посольства відзначили, що в цьому році виповнюється вісімнадцять років з дня прийняття Основного закону - Конституції Туркменістану. Народ Туркменістану урочисто відзначає цей день як свято зміцнення суверенітету, державності і свято відродження, єдності та згуртованості.

Глибоко символічно, що день прийняття основного закону і день відродження, єдності та поезії Махтумкулі Фрагі відзначається в Туркменістані як єдиний свято. Конституція країни - надійний гарант свободи, благополуччя і процвітання туркменського народу, миру і злагоди на рідній землі, всього, про що мріяв і що натхненно оспівував у своїй творчості великий Фрагі.

Взаємовідносини між нашими країнами узгоджені і розвиваються практично у всіх сферах.

"Туркменістан розглядає співробітництво з Україною як один з напрямків своєї зовнішньої політики і будує відносини, виходячи зі сформованих добрих традицій дружби, взаємної поваги, рівноправного і взаємовигідного партнерства", - підкреслили співробітники Посольства.

Було також відзначено, що 8 травня цього року в ході неформальної зустрічі глав держав-членів СНД відбулася зустріч Президента України Віктора Януковича з Президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова, на якій сторони обговорили "конкретні питання подальшого співробітництва України та Туркменістану, у тому числі і в культурній сфері".

З вітальними промовами також виступили заступник голови "Нафтогаз України" Вадим Чупрун, дуаєн дипломатичного корпусу в Україні Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь Валентин Величко, Надзвичайний і Повноважний Посол Казахстану в Україні Амангельди Джумабаев та інші. Всі вони відзначили широку гуманітарну політику Президента Туркменістану і роль поезії Махтумкулі в зближенні народів.

По завершенню покладання квітів в будівлі Посольства Туркменістану був організований святковий обід, який включає туркменські страви, етномузику відомих туркменських композиторів і бахши.

Крім цього, в рамках заходів присвячених Дню Відродження, Єдності та поезії великого туркменського філософа, співробітники Посольства Туркменістану в залі бібліотеки ім. Махтумкулі провели творчу зустріч з її співробітниками.

У ній взяли участь представники адміністрації та управління культури Святошинського району, діячі культури України, письменники і перекладачі віршів Махтумкулі, учні середньої і музичної шкіл Києва. У залах бібліотеки відбулася виставка картин та інших предметів національного прикладного мистецтва Туркменістану, а учні середньої школи прочитали вірші Махтумкулі українською мовою.



Rambler's Top100 Яндекс цитирования