Skip to Content

Легенда литовської фотографії Вітас Луцкус у Харкові

Выставка работ Витаса Луцкуса

Вітас Луцкус – легенда литовської фотографії, роботи якого навіть за його життя експонувались доволі рідко. Однак, в Україні, де він мав багато друзів, деякі з яких ще й зараз показують один одному власноруч зроблені портрети литовського фотохудожника, це вже буде третя виставка легенди литовської фотографії за кілька останніх років.

В Україні роботи Вітаса Луцкуса (1943-1987) були представлені у Київському міжнародному бієнале фотографії 2008 року, у Чернівецькому музеї мистецтв у 2009 році, а 12 травня 2010 року виставка фотохудожника знову відкриється в одній з найпрестижніших галерей Харкова - «Муніципальна галерея». Після неї у серпні цього року нас чекає виставка в Одеському Музеї Західного і Східного мистецтва.

Вітас Луцкус розпочав фотографувати ще не маючи й двадцяти років, він активно працював до своєї трагічної смерті у 1987 році. Парадоксально те, що не зважаючи на його особливу активність і продуктивність (цикли фотографій складаються з сотні або навіть і двохсот фотографій), творчість фотографа, художника, мандрівника дуже цінувалась у професійних фотографів, але ж була мало відома широкому загалу. Мабуть, тому, що художник не брав активної участі у роботі спілки фотохудожників, обрав свій індивідуальний шлях, а може й тому, що до самої трагічної загибелі він творив роботи, що виходили за тогочасні дозволені рамки.

Луцкус створив серії фотографій «Колеги», «Міми» (1971-1985), «Перевезення биків з острова на сушу – Естонія», «У Тбілісі» (1981), «В Азербайджані» (1981), «В Башкирії» (1981), «В Алтайському краї» (1985), «Погляд на старовинну фотографію» (1971-1985), які роздрукував і склав у п’ять альбомів: «Враження», «Родичі і колеги», «Азербайджан, Башкирія», «Естонія, Грузія, Алтай» і «Погляд на старовинну фотографію». Однак, жоден з цих альбомів так і не був виданий, і він у 1987 році розпочав новий цикл «На білому фоні», що був обірваний трагічною смертю художника.

Вітас Луцкус – початківець концептуальної фотографії у Литві. Але він різниться від інших концептуалістів. Почавши з репортажної фотографії, творець залишився їй відданий і в інших творчих шуканнях. У багатьох з його циклів з концептуальною метою матеріал брався з самого життя, а героями творів стали селяни, міські діти, випадкові перехожі. Тому й слід майстра фотографії залишився всюди: у репортажі, портреті, сюрреалістичній фотографії. В.Луцкус належить до покоління творців школи литовської фотографії, і він зміг органічно об’єднати два зовсім протилежні напрямки: справжній документ і хоробрий вимисел.

На виставці, що відкриється у Харкові, будуть представлені майже двадцять робіт автора, якого часто називають генієм фотографії. Ці роботи мало кому вдалось побачити, адже, не зважаючи на активний творчих шлях митця, список виставок Луцкуса доволі короткий: виставки у Москві і Таллінні, одна виставка і фрагментний перегляд фотомонтажів у Вільнюсі.

Відкриття виставки фотографій В.Луцкуса відбудеться 12 травня о 18 год. у Харкові в «Муніципальній галереї».

Організатори проекту: Посольство Литовської Республіки в Україні, Міністерство культури Литовської Республіки, Харківська «Муніципальна галерея».



Rambler's Top100 Яндекс цитирования