Skip to Content

Посольства ЄС встановлюють українським страховикам додаткові вимоги до полісів

Прапор Європи

Посольства деяких країн Європейського Союзу встановили додаткові вимоги до українських страховиків, які надають поліси які виїжджають за кордон. Про це йдеться в листі "Ліги страхових організацій України" (ЛСОУ) до голови представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, в якому ЛСОУ, зокрема, вказує, що причиною такого ставлення до українських страхових компаній став візовий кодекс ЄС, що вступив в силу 5 квітня 2010, повідомляє прес-служба ліги.

Кодексом встановлюється, що при подачі заяви на отримання візи, серед інших документів, необхідно представити докази наявності медичної страховки. Вимоги до страхового полісу встановлені ст. 15 візового кодексу ЄС, згідно з якими страховик зобов'язаний покривати будь-які витрати, що виникли у зв'язку з поверненням клієнта на батьківщину з медичних причин. Крім того, українська страхова компанія повинна організувати невідкладну медичну допомогу або госпіталізацію у зв'язку зі смертю застрахованої на території країн-членів ЄС.

"У той же час деякі посольства країн Європейського Союзу в Україні, посилаючись на введення візового кодексу, встановили додаткові вимоги до полісів виїжджаючих за кордон", - заявляє президент ЛСОУ Н. Гудима.

За її словами, в першу чергу, це стосується впровадження додаткового періоду дії 15 днів до терміну запитуваної візи. Таким чином, страховий поліс повинен бути оформлений з передбаченими додатковими 15 днями. "Тим часом візовий кодекс таких вимог не містить", - відзначає Н. Гудима.

ЛСОУ нагадує, що договір про спрощене оформлення віз між ЄС та Україною продовжує діяти. З метою надання більш сприятливих умов для громадян України даний документ передбачає деяку лібералізацію по відношенню до візового кодексу. Зокрема, вартість візи для українців становить 35 євро. Крім того, спрощено вимоги до оформлення візи, широке коло громадян звільнений від її оплати, термін оформлення візи після подачі документів становить 10, а не 15 днів.

ЛСОУ, також, просить представництво ЄС в Україні роз'яснити правомірність дій посольств деяких країн ЄС щодо українських страхових компаній.



Rambler's Top100 Яндекс цитирования