Skip to Content

Набрав чинності новий візовий кодекс Євросоюзу

Прапор Європи

На цьому тижні запрацював новий візовий кодекс Європейського союзу - документ, покликаний уніфікувати процедуру видачі віз незалежно від того, через консульство якої країни оформляється віза. Відмовники більше не будуть мучитися в сумнівах, ворожачи, чому їм не дали візу, - посольство саме повідомить причину. Здача відбитків пальців стане обов'язковою для всіх країн Шенгенської угоди.

Представники Єврокомісії поспішили запевнити росіян, що нова процедура отримання візи буде абсолютно безболісною і аж ніяк не більше клопіткою, ніж раніше. «Новий візовий кодекс ЄС істотно спрощує процедуру отримання шенгенських віз для громадян Росії», - відзначили в Брюсселі.

А голова політичного відділу представництва ЄС в Москві Гевін Еванс додав: «Анкета не змінюється, але через кілька років в ній з'являться питання, пов'язані з біометричними даними, також необхідно буде присутність відбитків пальців, але в найближчий рік "біометричних" питань не буде».

«Сьогодні тих, хто вперше оформляє візу, попросять здати відбитки пальців і сфотографуватися прямо на місці», - пояснює юрист Клубу захисту прав туристів Федір Філатов. У 2011 році цю процедуру, за словами Філатова, зобов'яжуть пройти всіх. Дані внесуть в єдину електронну базу. Здавати відбитки треба буде один раз в 56 місяців. За словами виконавчого директора Асоціації туроператорів Росії (АТОР) Майї Ломідзе, так Європа готується до введення біометричних віз з 2013 року.

Серед приємних нововведень слід особливо відзначити, що відтепер в посольствах і консульствах в обов'язковому порядку будуть вказувати причини відмови в Шенгені в письмовому вигляді. І рішення це турист зможе оспорити. Скоротився термін оформлення Шенгену з 30 до 10 днів. В екстрених випадках країни залишають за собою право збільшувати час розгляду заявок як до 30, так і до 60 днів.

Візовий збір залишається тим самим - 35 євро. Втім, ця такса дійсна тільки для посольств і консульств. При оформленні Шенгену через візові центри буде стягуватися додаткова плата, яка не зафіксована і цілком може збільшитися.

Безкоштовну візу обіцяють видавати ученим і представникам некомерційних організацій молодше 25 років, які їдуть до країн Шенгенської зони для участі в наукових конференціях, спортивних змаганнях і освітніх заходах. Також внесок не будуть вимагати за дітей молодше шести років і школярів, які вирушають до Європи для навчання або стажування.

Як було

Термін оформлення
Максимальний термін розгляду складав 30 днів
Процедура відмови у візі
Посольство або консульство не зобов'язане було називати причини відмови
Відбитки пальців
Здача відбитків не була потрібна
Анкета
Анкети в посольстві кожної країни були різними, обсяг становив 2 листи
Безкоштовні категорії
Безкоштовне оформлення візи тільки для дітей до 6 років

Як стало

Термін оформлення
Максимальний термін розгляду складає 10 днів. У країнах, які оформлювали візу швидше, збережеться прискорена видача
Процедура відмови у візі
Відмова дається в письмовому вигляді в обов'язковому порядку. При цьому в документі вказується адреса прийому апеляцій
Відбитки пальців
У цьому році відбитки будуть здавати ті, хто оформляє шенгенську візу вперше. З 2011 року - інші
Анкета
Анкета стала трьохсторіноковою і однаковою для всіх країн Шенгенської угоди. З'явилися питання про те, хто готовий за Вас поручитися в Європі, допомогти Вам матеріально і коли Ви останній раз здавали відбитки пальців. На «біометричні» питання відповідати в найближчий рік не буде потрібно
Безкоштовні категорії
Усі школярі, які виїжджають на навчання, представники некомерційних організацій, особи молодше 25 років, які виїжджають для участі в наукових конференціях, спортивних, культурних і освітніх заходах, отримують візи безкоштовно


Rambler's Top100 Яндекс цитирования