Skip to Content

Зміна правил страхування для в’їжджаючих туристів до Євросоюзу

Прапор Європи

Навіть в надійній Європі люди виявилися зовсім беззахисними, адже поліси страхування у більшості закінчилися одночасно з дією віз.

До честі сказати, багато українських страховики в квітні безкоштовно продовжили на кілька днів терміни дії своїх полісів горе-туристам, застряглим в європейських аеропортах. А адже могли і не продовжити. І що тоді робити тим, кому знадобилася б невідкладна медична допомога? Адже далеко не кожен український турист може заплатити за неї в Європі, де тільки консультація лікаря варто 300 євро.

«Вулкан в Ісландії наочно продемонстрував, що страховки туристам потрібно купувати не тільки на строк дії турпоїздки, але й дня на два-три довше цього терміну - щоб не втрачати захист у таких ситуаціях», - говорить директор департаменту особистих видів страхування СК Allianz Зоя Сазонова . За її словами, за додатковий захист туристу доведеться заплатити невелику суму - до 50 грн. за три дні, зате він не стане заручником форс-мажору.

Нібито заздалегідь проконсультувавшись з вулканології, розробники нового візового кодексу Євросоюзу, який вступив в дію з 5 квітня цього року, передбачили подібний екстрим. Тепер туристи, які вирушають до Європи, причому не обов'язково з України, повинні страхуватися не тільки на час дії візи, але й на додаткові 15 днів. «Наприклад, візу турист запитує на десять днів, а у зв'язку з новими правилами страховка буде оформлена на 25 днів», - розповідає голова правління страхової компанії «Брокбізнес» Вадим Загребний. Щоправда, за його словами, такі вимоги висунули поки що не всі члени ЄС. Більш «довгою» страховкою слід запастися при отриманні візи в посольствах Латвії, Словенії, Угорщини, Естонії і Нідерландів.

Страховики запевняють: така вимога пролобіювали зовсім не вони, а посольства європейських країн, яким так буде зручніше працювати з документами в'їжджають до них туристів, у тому числі українців. А «подовження» страховки в результаті виходить як би не по-справжньому: насправді людина залишається застрахованим протягом 10 днів, хоча поліс діє 25. «Додаткові 15 днів – це «подовження» не до періоду страхування (кількості днів, протягом яких діє страховий захист), а до періоду дії поліса. Тому клієнт оплачує страховку лише за ту кількість днів, на які він планує поїздку», - пояснює експерт з туристичного страхування НАСК «Оранта» Ірина Пархоменко.

Тим не менше користь для туристів від цього нововведення є, адже потреба у медичній допомозі далеко не завжди з'являється в перший або другий день перебування за кордоном. Тоді як дія поліса включається з того моменту, коли вояжери звернувся за медичною допомогою. Тобто, якщо, приміром, ісландський вулкан, підтримуючи своє прізвисько, в черговий раз паралізує перельоти над Європою, турист з Минулого 10-денний візою зможе, у разі потреби, за рахунок страховика «прохворіти» за кордоном наступні 10 днів, якщо, звичайно, попіл над Європою не розсіється раніше і його не відправлять доліковуватися на батьківщину.



Rambler's Top100 Яндекс цитирования